Meditaties (ook voor kinderen en jongeren)

Meditatie, wat is dat eigenlijk?

Alles wat je met aandacht, oplettendheid en opmerkzaamheid doet is in feite meditatie. Wandelen kan een meditatie zijn als je alert loopt. Luisteren naar de ander kan een meditatie zijn, als je met oplettendheid luistert. Zitten kan een meditatie zijn, als je met aandacht zit. Je bent dan helemaal in het hier en nu. Er zijn geen gedachten over het verleden noch over de toekomst. Je doet niets, je bent niet verantwoordelijk, er wordt niets van je verwacht: je bent de toeschouwer. Er is alleen maar NU.

Meditatie is met aandacht in het hier en nu zijn. Juist op die momenten ontdekken en ervaren dat er evenwicht, balans is. Balans tussen hoofd, hart en buik. Intens voelen dat je er helemaal bent. Dat je helemaal aanwezig bent. Er is geen oordeel, er is geen afleiding of verleiding. Geen onrust. Puur Zijn!

Meditatie op de Zonnehoeve.

Op de Zonnehoeve oefenen we met meditatie. Oefenen? Jazeker! Want, het leven van alledag haalt ons vaak weg uit dat stabiele, rustige, gedachtenvrije centrum, waarin we niet worden lastig gevallen door zorgen, meningen of oordelen. Het leven van alledag vult onze mind voortdurend met gedachten en meningen over het verleden en plannen en planningen voor de toekomst. We zijn doorlopend druk en raken voortdurend in onbalans. De druk die onze samenleving oplegt, lijkt die onbalans alleen maar te voeden. Het lijkt een voedingsbodem voor stress, kwetsbaarheid voor ziekte, lichamelijke en psychische klachten. We vergeten onszelf! Mediteren betekent vooral: oefenen in mindfull, in aandacht zijn. Het activeren van opmerkzaamheid, het beheersen van je geest, aandacht en ontspanning voor je lichaam.

Een mooi handvat dat bij de meditatie wordt gebruikt is je ademhaling. Die is altijd aanwezig! We denken daar nauwelijks bij na. De inademing en de uitademing. Steeds opnieuw. Aandacht voor de ademhaling brengt je bijna automatisch naar binnen. Daarom is aandacht voor je ademhaling een goed begin voor een meditatieve houding. Verlies je jezelf? Voel je onbalans? Terug dan naar de aandacht voor je ademhaling!

Op de Zonnehoeve organiseren we meditatie-bijeenkomsten voor volwassenen en voor kinderen/jongeren.

Voor volwassenen is er maandelijks een middag- en avondbijeenkomst. (Zie hiervoor de agenda.) Samen aandacht ervaren voor meditatie werkt enorm versterkend en gezamenlijk ervaringen delen is erg stimulerend. De begeleiding door Gerrie en Gerrit wordt ondersteund door passende muziek, indrukwekkende stilte en prachtige teksten.

Daarnaast organiseren we speciaal voor kinderen en jongeren meditatie-lessen. Het doel hiervan is om de jongere vertrouwd te maken met meditatie en te leren de mogelijkheden van meditatie zelf te gebruiken. Jongeren gaan ervaren wat het nut van meditatie kan zijn in hun dagelijks leven. De lessen zijn geschikt voor elk kind en de inhoud is afgestemd op de leeftijd. (Zie agenda en Actueel)

Wat zijn de voordelen van meditatie?

Je kunt je beter concentreren, hebt meer controle over je denkprocessen. Je leert stressvolle momenten beter te hanteren en ervaart meer (innerlijke) rust. Meditatie geeft fysieke ontspanning. Je verbetert je geheugen, hebt meer bewuste aandacht voor je omgeving en de dingen die je doet. Meditatie verbetert je creatief denken en geeft meer zelfkennis. Naast de vele psychologische voordelen brengt meditatie ook voordelen op het gebied van je fysieke gezondheid.

Meditatie is niet iets dat je alleen maar beoefent op een kussentje met gekruiste benen. Mediteren kun je staand, liggend, lopend op zittend op een stoel. Je kunt het op veel plaatsen en in allerlei situaties gebruiken.

De meditatielessen voor kinderen en jongeren worden aangeboden in blokken van 5 bijeenkomsten van een uur. De (kleine) groepjes van max. 6 kinderen zijn ingedeeld naar leeftijd. (Zie agenda.)

Meditatie is geschikt voor iedereen; gun het jezelf!